Veelgestelde vragen

Wat is stamceltherapie?
Om het lichaam weer goed te laten functioneren, krijgt een patiënt tijdens een stamceltransplantatie nieuwe stamcellen toegediend. Deze stamcellen brengen we op de juiste plaats in het lichaam in, waar ze afreizen naar de plek waar de beschadiging is ontstaan. Hier verandert de stamcel in het type cel dat nodig is om het beschadigde weefsel te herstellen. Ziektesymptomen verminderen zo op natuurlijke wijze en worden in sommige gevallen direct stopgezet.
Wat zijn stamcellen?

Het menselijk lichaam bestaat uit honderden verschillende celtypes. Stuk voor stuk zijn deze celtypes essentieel voor onze gezondheid. De stamcellen die zich in ons lichaam bevinden, ontwikkelen al deze verschillende celtypes.

Stamcellen zijn in staat te veranderen of differentiëren in andere specifieke gespecialiseerde celtypes, zoals huidcellen, orgaancellen, bloedcellen, hartcellen of cellen met een andere functie. Wanneer bepaalde cellen in het lichaam beschadigd zijn, kunnen stamcellen deze zieke cellen repareren of vervangen. Zo komen er weer gezonde cellen voor in de plaats en blijft het lichaam goed functioneren.

Hoe werken stamcellen?

Mesenchymale stamcellen (MSC’s) repareren van nature beschadigd of ziek weefsel. Een persoon die lijdt aan een ernstige verwonding of degeneratieve ziekte heeft mogelijk onvoldoende hoeveelheden stamcellen in het lichaam of de stamcellen functioneren niet meer effectief om op eigen kracht beschadigd weefsel in het lichaam te herstellen.

Onderzoek heeft aangetoond dat mesenchymale stamcellen het vermogen hebben om beschadigd weefsel te regenereren, het immuunsysteem te moduleren, pro-inflammatoire mediatoren te verminderen, groeifactoren, cytokines en chemokines vrij te maken die helpen bij de genezing en bij de vorming van nieuwe bloedvaten terwijl ontstekingen worden onderdrukt.

Mesenchymale stamcellen:

 • Bevorderen zelfgenezing
 • Hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen
 • Moduleren abnormale immuunsysteemreacties
 • Voorkomen extra voortijdige cel- en weefselschade
 • Verminderen littekens
 • Stimuleren de groei van nieuwe bloedvaten en verbeteren de bloeddoorstroming
Wat zijn de verschillen tussen de verschillende stamcellen?

Mesenchymale stamcellen (MSC’s) zijn ideaal voor het behandelen van vele soorten ziekten en symptomen middels stamceltherapie. Deze cellen kunnen worden verkregen uit verschillende soorten weefsel waaronder; beenmerg, vetweefsel, navelstrengbloed, navelstrengweefsel of endometriumweefsel. Hierbij geldt het principe; hoe jonger de stamcellen zijn, hoe effectiever zij te werk gaan en hoe harder zij verdubbelen.

Behandelingen binnen het Stamcelinstituut worden primair uitgevoerd met stamcellen die verkregen zijn uit navelstreng- of endometriumweefsel. Deze stamcellen zijn het meest efficiënt voor de behandeling van een grote groep ziektes en symptomen. In sommige gevallen wordt de behandeling gecombineerd met andere cellen om bijvoorbeeld sneller nieuwe bloedvaten te ontwikkelen of extra eiwitten te genereren. In dat geval wordt er een combinatie met stamcellen uit vet, beenmerg of uit navelstrengbloed toegepast.

Het Stamcelinstituut heeft toegang tot alle vijf de bronnen:

1. Menselijk navelstrengweefsel MSC’s

Menselijk navelstrengweefsel is een rijke bron van mesenchymale stamcellen. Elke flacon bevat 120 tot 150 miljoen levensvatbare mesenchymale stamcellen. Deze cellen kunnen weefsel repareren, het immuunsysteem moduleren en ontstekingen verminderen. Ze zijn effectief voor de behandeling van allerlei verschillende klachten en ziekten. Tijdens een uitgebreid proces zo’n drie weken voorafgaand aan de stamcelbehandeling, worden de stamcellen afgeleid, gekweekt, uitgebreid en getest.

2. Endometrium (baarmoederslijmvlies) MSC’s

Het endometrium bevat veel mesenchymale stamcellen die uitstekend gebruikt kunnen worden voor de behandeling van allerlei verschillende klachten en ziekten. Elke flacon bevat 100 miljoen levensvatbare mesenchymale stamcellen. Stamcellen uit het endometrium helpen ontstekingen verminderen, moduleren het immuunsysteem en repareren beschadigd weefsel. Het Stamcelinstituut ontvangt stamcellen uit het endometrium van gezonde, jonge donoren. Deze stamcellen hebben dezelfde genezende eigenschappen van cellen afkomstig van pasgeboren baby’s.

3. Navelstrengbloed MSC’s

Het Stamcelinstituut biedt stamcellenconcentraat uit navelstrengbloed met 33 miljoen mesenchymale stamcellen aan. We combineren deze cellen in sommige gevallen met stamcellen uit navelstrengweefsel, omdat deze bijdragen in de ondersteuning van weefselregeneratie en re-vascularisatie. Stamcellen uit navelstrengbloed zijn effectief voor de behandeling van ouderdom gerelateerde ziekten en degeneratieve ziekten, zoals artrose en erectiestoornissen.

4. Van beenmerg afgeleide MSC’s

We gebruiken beenmergstamcellen meestal bij beenmergtransplantaties bij patiënten met de diagnose leukemie of bepaalde soorten hematopoëtische aandoeningen. Studies hebben aangetoond dat stamcellen uit beenmerg ook een bijdrage kunnen leveren aan de effectieve behandeling van sommige chronische of degeneratieve aandoeningen. Van beenmerg afgeleide stamcellen extraheren we door aspiratie uit een patiënt of een donor. Dit vindt meestal in het bekken of borstbeen plaats. Helaas kan dit pijnlijk zijn. Onze artsen doen er alles aan om mogelijke pijn bij de patiënt te verminderen.

5. Van vet afgeleide MSC’s

Vetweefsel is gemakkelijk toegankelijk en het biedt een overvloedige, rijke bron van multipotente volwassen stamcellen. Daarom hebben we slechts een kleine hoeveelheid vetweefsel nodig. We extraheren stamcellen uit vetweefsel chirurgisch uit het eigen vetweefsel van een patiënt met behulp van liposuctie. Het proces voor het verzamelen van vet afgeleide stamcellen is minder invasief en pijnlijk en veiliger en sneller dan het verzamelen van MSC’s uit beenmerg.

Wat zijn de voordelen van stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel?

Onderzoek laat zien dat stamceltherapie met MSC’s uit navelstreng- en endometriumweefsel het meest efficiënt is voor het behandelen van verschillende ziekten en symptomen. Daarom vragen we tegenwoordig aan ouders bij de geboorte van hun kind om de stamcellen uit de navelstreng in te laten vriezen. Stamcellen uit navelstrengweefsel vormen de basis van het menselijk lichaam. Ze ontwikkelen tijdens de foetale fase alle benodigde cellen, organen en weefsels om een baby gezond en met alle lichaamsfuncties op de wereld te laten komen. Hoe jonger stamcellen zijn, hoe effectiever zij te werk gaan en hoe harder zij verdubbelen. We kunnen deze stamcellen dus later uitstekend gebruiken bij de behandeling van klachten of een (mogelijk) opgelopen ziekte.

De voordelen van stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel zijn:

 • Navelstreng- en endometriumweefsel bevat tot tien keer meer stamcellen dan beenmerg of eigen vetweefsel.
 • Stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel kunnen in de loop van dagen meerdere keren worden toegediend.
 • Het verkrijgen van deze stamcellen vereist geen chirurgische ingreep, zoals dit wel noodzakelijk is voor het verkrijgen van stamcellen uit eigen vetweefsel of beenmerg. De therapie is daardoor minder ingrijpend en het vermijdt pijn- en herstelklachten verbonden aan een chirurgische ingreep.
 • Stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel hebben immunosuppressoren en immunomodulerende eigenschappen. Dit maakt het gebruik ervan bij iedereen mogelijk zonder afwijzing. Hierdoor is donor-matching niet nodig.
 • Deze stamcellen hebben een groter proliferatievermogen dan volwassen autologe stamcellen. Ze regenereren in een sneller tempo dan lichaamseigen stamcellen. Bovendien zijn stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel jong en zeer adaptief.
 • Deze stamcellen zijn niet beïnvloed door het verouderingsproces of aangetast door milieutoxines.
Is het gebruik van stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel veilig?

Het Stamcelinstituut ontvangt stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel uit donaties. Wij hanteren zeer hoge kwaliteitseisen aan onze donoren om de veiligheid van de patiënt te kunnen garanderen. Alle donoren doorlopen een strenge medische keuring. We doen een bloedonderzoek, een lichamelijk onderzoek én we screenen op het medische verleden. Hierdoor komt maar een klein percentage donoren door onze selectieprocedure.

In het laboratorium extraheren we de stamcellen uit het weefsel met behulp van speciale technologieën én we selecteren ze op kwaliteit. Nadat de beste stamcellen geselecteerd zijn, onderzoeken we de cellen op ziekten en virussen en breiden we ze kunstmatig uit (verdubbelen). Zo gebruiken we alleen de meest efficiënte stamcellen.

Is het mogelijk om een stamcelbehandeling met lichaamseigen cellen te ondergaan?

Ja, het is mogelijk om een stamcelbehandeling met lichaamseigen cellen te ondergaan. Slechts bij een aantal diagnoses is het niet mogelijk een behandeling met lichaamseigen cellen te ondergaan. Met uitzondering van die specifieke diagnoses, bepaalt u dus zelf of u een behandeling wenst te ondergaan met stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel of met lichaamseigen stamcellen. Het Stamcelinstituut benadrukt dat het behandelen van klachten of ziektesymptomen met lichaamseigen stamcellen minder effectief is dan een behandeling met stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel.

Komen embryonale stamcellen uit navelstrengweefsel?

Nee, embryonale stamcellen worden verkregen uit een embryo. Deze stamcellen worden niet gebruikt binnen het Stamcelinstituut. Embryonale stamcellen kunnen in ieder celtype veranderen en zijn volledig oncontroleerbaar. Daardoor bestaat de kans op tumorgroei.

Kunnen stamcellen kanker veroorzaken?

Teratomen (een vorm van tumor) zijn uiterst zeldzaam, meestal goedaardig, en gerelateerd aan embryonale cellen. Het Stamcelinstituut maakt geen gebruik van embryonale stamcellen. Tijdens de stamcelbehandeling gebruiken wij enkel volwassen mesenchymale stamcellen. Er zijn geen aanwijzingen dat volwassen mesenchymale stamcellen kanker veroorzaken.

Welke ziekten kunnen er behandeld worden met stamceltherapie?

Stamcellen hebben het vermogen om te differentiëren of te veranderen in elk celtype dat het lichaam nodig heeft om gezond te functioneren. Dit betekent dat artsen het potentieel hebben om tientallen ziekten en klachten te behandelen met stamcellen. Dit is een opwindend en veelbelovend gebied binnen de geneeskunde. Wereldwijd worden er momenteel meer dan 80 ziektes behandelt middels stamceltherapie. U kunt voor de behandeling van de volgende diagnoses terecht bij het Stamcelinstituut:

 • Alzheimer;
 • ALS;
 • Parkinson;
 • Multiple Sclerose (MS);
 • Lupus;
 • Reumatoïde artritis;
 • Artrose;
 • Verslaving
 • Autisme
 • Degeneratieve schijfziekte;
 • Auto-immuunziektes;
 • COPD;
 • Astma;
 • Diabetes;
 • Neuropathie;
 • Chronische pijn;
 • Cerebrale parese;
 • Hartaandoeningen;
 • Schouder, rug en knieblessures:
 • Dwarslaesie;
 • Ischemie van de ledematen;
 • Depressie;
 • Anti-aging
 • Beroerte;
 • Erectiestoornissen;

Helaas kunnen wij niet voor iedere individuele ziekte een omschrijving op de website plaatsen. Het kan voorkomen dat u, ondanks het ontbreken van een omschrijving op de website, toch met uw klachten in aanmerking komt voor een stamceltransplantatie. Neem daarom gerust contact met ons op via 085 – 130 1929 of info@stamcelinstituut.nl om te informeren naar de mogelijkheden. Onze specialisten staan u graag te woorden en beantwoorden al uw vragen.

Wat zijn de voordelen van een stamcelbehandeling?

Stamceltherapie is gericht op het behandelen van de onderliggende oorzaak van uw klachten. Het doel van stamceltherapie is om de patiënt te voorzien van nieuwe stamcellen zodat het lichaam op eigen kracht beschadigd weefsel kan repareren. Zo komen er weer gezonde cellen voor in de plaats en kan het lichaam weer goed functioneren.

Het voordeel hiervan is dat veel voorkomende ziektes en aandoeningen behandelt kunnen worden zonder orgaantransplantaties, chirurgie of dure geneesmiddelen. De patiënt geneest sneller en ervaart geen vervelende bijwerkingen. U heeft er op de korte en lange termijn profijt van.

Hoeveel patiënten zijn er behandeld middels stamceltherapie?

Met de voortdurende vooruitgang in de regeneratieve geneeskunde, groeit het aantal patiënten dat baat heeft bij stamceltherapie met de dag. Een retrospectief observationeel onderzoek gepubliceerd in Lancet Hematology in 2012 toonde aan dat meer dan 1 miljoen patiënten stamceltherapie hadden ondergaan waarbij volwassen stamcellen werden gebruikt. Sindsdien ervaren steeds meer patiënten de voordelen van stamceltherapie.

Binnen het Stamcelinstituut zijn inmiddels duizenden patiënten met uiteenlopen klachten en ziektesymptomen behandelt.

Wat is het slagingspercentage?

Stamceltherapie is een veelbelovende behandeling binnen de regeneratieve geneeskunde. Klinische onderzoeken bij reeds behandelde patiënten laten goede resultaten zien. Artsen en onderzoekers concluderen dan ook dat 80% van de patiënten positief reageert op een stamcelbehandeling van het Stamcelinstituut. In veel gevallen ervaart men na de behandeling een drastische vermindering van de ziektesymptomen of zijn in sommige gevallen de klachten stopgezet. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven.

Wat kost stamceltherapie?

Het tarief voor uw stamcelbehandeling is afhankelijk van het opgestelde behandelprotocol. Het Stamcelinstituut stelt namelijk voor iedere patiënt een behandelplan op maat op. De basistarieven voor een stamcelbehandeling vindt u in het menu op de pagina Tarieven.
Het omschreven tarief omvat:

 • Vervoer van en naar de luchthaven
 • Verblijf in een vijfsterrenaccommodatie 
 • Medisch consult en bloedonderzoek
 • Anesthesie
 • Eén of meerdere stamceltransplantaties
 • Ondersteunende therapieën
 • Voedingssuplementen
 • Follow-up momenten in Nederland
Wordt stamceltherapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Een stamcelbehandeling wordt momenteel niet vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. Het Stamcelinstituut is van mening dat een stamcelbehandeling niet alleen beschikbaar moet zijn voor vermogende patiënten. Daarom hanteren wij zeer concurrerende tarieven.

Hoelang is de wachttijd voor een stamcelbehandeling?

Het Stamcelinstituut hanteert geen wachttijden. U kunt na ondertekening van de behandelovereenkomst direct starten met uw behandeling.

Wat is het behandelprotocol?

Verschillende medische aandoeningen vereisen verschillende behandelingen; bovendien is elke patiënt uniek en vereist individuele zorg. Voor een basisoverzicht van het aanbevolen protocol waarin u geïnteresseerd bent bekijkt u de specifieke pagina Diagnoses. Indien uw diagnose niet op de website vermeld staat kunt u het aanmeldingsformulier invullen. Een van onze specialisten neemt in dat geval contact met u op om de mogelijkheden met u te bespreken.

Waarom moet ik een dieet vooraf aan de stamcelbehandeling volgen?

Om het maximale rendement uit uw stamcelbehandeling te halen raadt het Stamcelinstituut aan om het omschreven dieet op de website te volgen.

Het is algemeen bekend dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan het algemeen functioneren van het menselijk lichaam. Dit geldt ook voor de stamcellen die zich in uw lichaam bevinden. Stamcellen functioneren beter als u regelmatig sport, minder calorieën en suikers eet en dagelijks vitamine C en D inneemt. Van vitamine C en vitamine D is aangetoond dat ze de veroudering van stamcellen verminderen, ze actiever maken, ze helpen differentiëren en cel proliferatie bevorderen. Regelmatig sporten verhoogd het aantal stamcellen in het lichaam en maakt de cellen actiever in spieren en de botten.

Hoe worden de stamcellen toegediend?

De toediening van de stamcellen hangt af van de aandoening en de symptomen die worden behandeld. Stamcellen kunnen lokaal worden toegediend op de plaats van het lichamelijk letsel of intraveneus, intrathecaal of via een vernevelaar.

Wat is Antioxidanttherapie?

Tijdens antioxidanttherapie krijgt u door middel van een intraveneuze injectie een grote dosis vitamine C en glutathion toegediend. Glutathion is de krachtigste antioxidant die het lichaam produceert. De opname van glutathion door het lichaam helpt de potentiëring van de cellen te verhogen. Het verbetert uw immuunsysteem, stimuleert celdifferentiatie, versterkt de algehele prestaties van stamcellen, helpt de cellulaire gezondheid van uw stamcellen behouden en het helpt ontstekingen verminderen.

Wat is ozontherapie?

Met ozontherapie verhogen we de zuurstofconcentratie in uw bloed. Hiervoor nemen wij drie injectieflacons af. Dit afgenomen bloed voorzien we van extra zuurstof, waarna we het direct weer terug in het lichaam inbrengen door middel van een intraveneuze injectie. Ozontherapie wordt wereldwijd toegepast bij de behandeling van verschillende ziektes. Het stimuleert het immuunsysteem om de genezing te versnellen, het verbetert de bloedsomloop en het vermindert ontstekingen. Hierdoor treden er na de stamceltransplantatie minder pijnklachten op.

Wat is PRP-therapie (bloedplaatjesrijke plasmatherapie)?

Bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, beter bekend als groeifactoren. Groeifactoren bevatten een zeer hoge concentratie groeihormonen en cytokines. Deze stoffen spelen een belangrijke rol bij de heling van letsel. Ze brengen ter hoogte van het letsel verschillende processen op gang die het herstel bespoedigen. Voor PRP-therapie nemen we een kleine hoeveelheid bloed af die we vervolgens centrifugeren. Tijdens het centrifugeren scheiden we de verschillende bloedcomponenten door het verschil in soortelijk gewicht. Zo kunnen we bloedplaatjes selectief uit het eigen bloed isoleren. Door de bloedplaatjes te concentreren neemt het aantal groeifactoren tot achtmaal toe. Hierdoor wordt de kans op het helen van beschadigd weefsel groter. Het combineren van stamceltherapie met PRP-therapie helpt ontstekingen en pijn verminderen en stamcelregeneratie en het genezingsproces versnellen.

Hoelang duurt het voordat ik resultaten opmerk?

Ieder individu reageert anders op een medische behandeling. Dat is ook het geval bij stamceltherapie. Het behandelresultaat varieert dan ook per persoon. Het is met name afhankelijk van de specifieke aandoening en de hoeveelheid schade die hersteld moet worden in het lichaam. Daarbij speelt ook de ernst van de symptomen en de levensstijl van de patiënt een grote rol. De meeste patiënten merken al direct de eerste verbeteringen van de symptomen op, terwijl het bij andere patiënten wat langer duurt voordat zij een verbetering opmerken. Onderzoeksresultaten laten zien dat de ingebrachte stamcellen de weefselschade blijven repareren gedurende twaalf tot vierentwintig maanden. Hierdoor geneest iedere patiënt op zijn eigen tempo en is het behandelresultaat per individu verschillend.

Stamceltherapie is een veelbelovende behandeling binnen de regeneratieve geneeskunde. Klinische onderzoeken bij reeds behandelde patiënten laten positieve resultaten zien. Artsen en onderzoekers concluderen dan ook dat 80% van de patiënten positief reageert op een stamcelbehandeling van het Stamcelinstituut. In veel gevallen ervaart men na de behandeling een drastische vermindering van de ziektesymptomen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven.

Wat houden de follow-up momenten in?

Bij terugkomst in Nederland vindt er op verschillende momenten een bloed- of MRI onderzoek plaats. U ontvangt hiervoor een e-mail van het Stamcelinstituut. Voor het onderzoek kunt u terecht bij uw huisarts en hoeft u niet opnieuw naar het Stamcelinstituut af te reizen. De onderzoeksresultaten van het bloed- of MRI onderzoek geven inzicht in de kwaliteit en het functioneren van uw stamcellen na de stamcelbehandeling. Na ontvangst van de onderzoeksresultaten, neemt de betrokken arts direct contact op met de patiënt. De arts informeert de patiënt over de uitslag en voorziet hem van alle nodige informatie omtrent de kwaliteit en het functioneren van de stamcellen.

Wat zijn de risico’s van stamceltherapie?

Er is altijd een bepaald risiconiveau bij elke medische procedure, inclusief procedures die gewoonlijk worden gekenmerkt als ‘routine’. In het geval van stamceltherapie is het risiconiveau van de procedure uitzonderlijk laag en is het zeer onwaarschijnlijk dat patiënten complicaties ervaren voortkomend uit de behandeling.

Onmiddellijk na de behandeling gaan de stamcellen op zoek naar het gebied of de gebieden die gerepareerd moeten worden. Een aantal patiënten ervaart na de medische ingreep pijnklachten en bij een kleine groep verergeren deze klachten gedurende een tot twee weken. Voor de pijn kunt u paracetamol gebruiken maar niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen zoals aspirine of naproxennatrium dient u te vermijden.

Het doel is namelijk om de stamcellen te laten lokaliseren zodat zij zich hechten aan het gebied van de schade, ze te beschermen terwijl ze zich definiëren en de omgeving te verbeteren zodat ze op hun optimale niveau kunnen werken.

Er zijn geen langdurige bijwerkingen gemeld.

Hoe reageert mijn lichaam op de levering van vreemde cellen?

Tijdens alle uitgevoerde procedures heeft er nog nooit een afwijzing plaatsgevonden. Het Stamcelinstituut gebruikt mesenchymale stamcellen afkomstig uit navelstreng- of endometriumweefsel en lichaamseigen cellen tijdens de behandeling. Deze cellen hebben immunosuppressoren en immunomodulerende eigenschappen die het gebruik ervan bij elk individu mogelijk maken zonder afwijzing.

Moet ik stoppen met roken of alcohol drinken?

Drinken en roken kan de werkzaamheid van stamceltherapie verminderen. Om optimale resultaten te garanderen, adviseren wij patiënten om te stoppen met drinken en roken vóór en onmiddellijk na hun stamcelbehandeling.

Het Stamcelinstituut begrijpt dat niet roken moeilijk kan zijn voor een grote groep patiënten. Voor een effectieve behandeling is het zaak dat u positief bent ingesteld en u goed gehumeurd uw behandeling tegemoet gaat. Indien volledig stoppen met roken voor u niet haalbaar is, adviseren wij u om het roken zoveel mogelijk te beperken.

Hoe is de medische faciliteit in Costa Rica?

Het Stamcelinstituut is een door de Costa Ricaanse overheid gereguleerde faciliteit die voldoet aan strikte overheidsvoorschriften en hoge kwaliteitscontroles. Zo garanderen we uitstekende patiëntenzorg en service. Het Stamcelinstituut is verbonden aan en gevestigd in het CIMA Hospital, een full-service privéziekenhuis. CIMA Hospital is het grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuis in Midden-Amerika. In het ziekenhuis werken hooggekwalificeerde medische professionals die uitsluitend gebruik maken van geavanceerde apparatuur en gezondheidstechnologie.

Het CIMA Hospital is geaccrediteerd door de Joint Commission International (JCI), een organisatie zonder winstoogmerk die zich toelegt op het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van patiëntenzorg over de hele wereld. JCI-accreditatie wordt beschouwd als de gouden standaard in de wereldwijde gezondheidszorg.

De medische zorg die verleend wordt binnen het Stamcelinstituut is van zeer hoge kwaliteit. De zorg is dan ook vergelijkbaar met Nederlandse ziekenhuizen die ook JCI geaccrediteerd zijn.

JCI accordatie CIMA Hospital

JCI accordatie Nederlandse ziekenhuizen

Hoe is de medische faciliteit in Mexico?

Het Stamcelinstituut in Mexico is verbonden aan Cryovida, een privékliniek die beschikt over een biotechnologiecentrum en een eigen stamcelbank. Hier werken hooggekwalificeerde medische professionals uitsluitend met geavanceerde apparatuur en gezondheidstechnologieën.

Cryovida heeft GMP-faciliteiten (Good Manufacturing Practice) een ISO 6-classificatie, een ISO5-classificatie en een COFEPRIS-goedkeuring. Daarmee voldoet de kliniek aan de officiële Mexicaanse standaard 059-SSA1-2025. Deze standaard vormt een bewijs van goede productiepraktijken van de farmaceutische industrie met betrekking tot klasse A-laboratoria. De apparatuur die beschikbaar is in de celbank garandeert de productiepraktijken zoals vastgelegd in de huidige regelgeving. Op deze manier wordt de hoogste kwaliteits- en productiecontrole bereikt. Cryovida beschikt daarnaast over alle benodigde vergunningen die bestaan voor het verkrijgen, uitbreiden en toepassen van mesenchymale stamcellen voor de regeneratieve geneeskunde.

Ik spreek geen Engels. Is er een tolk beschikbaar?

Ja, indien u behoefte heeft aan een Nederlandse tolk kunt u dit aangeven bij de betrokken casemanager.

Ik heb 24 uur verpleging nodig. Is dit mogelijk binnen het Stamcelinstituut?

Ja, het Stamcelinstituut heeft de beschikking over verpleegkundig personeel die u 24 uur per dag kan helpen met begeleiding en/of medische zorg.

Word ik opgehaald op het vliegveld?

Ja, bij aankomst op het vliegveld staat onze chauffeur klaar om u op te vangen. De chauffeur brengt u direct naar uw hotelaccommodatie

Ik heb een rolstoel. Is dit een probleem?

Nee, binnen het Stamcelinstituut beschikken wij over aangepast vervoer om patiënten in een rolstoel veilig te kunnen vervoeren. Ook wanneer er behoefte is aan een rolstoel bij aankomst op het vliegveld in Costa Rica of Mexico, staan wij voor u klaar met een rolstoel.

Ik heb speciale medische apparatuur nodig. Is dit beschikbaar tijdens mijn verblijf?

Ja, wij beschikken over alle medische apparatuur en hulpmiddelen om u te ondersteunen tijdens uw verblijf in Costa Rica of Mexico.

Mag ik mijn partner, vriend(in) of een familielid meenemen?

Ja, wij raden het u aan om met een partner, vriend(in) of familielid naar Costa Rica of Mexico te reizen. Uw partner, vriend(in) of familielid kan u tijdens en na de stamcelbehandeling ondersteunen.

Is er een oppas beschikbaar tijdens mijn behandeldagen voor mijn kinderen?

Ja, het Stamcelinstituut biedt u de mogelijkheid om tijdens uw behandeling te zorgen voor uw kinderen. Hierdoor kunt u zich rustig concentreren op uw behandeling.

Hoelang is het vliegen naar Costa Rica?

Gelukkig is het Stamcelinstituut uitstekend bereikbaar. Eenmaal aangekomen in Costa Rica hoeft u niet ver meer te reizen voor u bij het Stamcelinstituut aankomt. Vanaf Schiphol Amsterdam vliegt u in tien tot elf uur rechtsreeks naar Juan Santamaria (SJO) in Alajuela. Dit is het grootste internationale vliegveld van Costa Rica. Het ligt op minder dan 30 minuten rijden van het Stamcelinstituut in de hoofdstad San José.

Hoelang is het vliegen naar Mexico?

Gelukkig is het Stamcelinstituut uitstekend bereikbaar. Eenmaal aangekomen in Mexico hoeft u niet ver meer te reizen voor u bij het Stamcelinstituut aankomt. Vanaf Schiphol Amsterdam vliegt u in twaalf en halfuur naar het internationale vliegveld van Guadalajara. Het ligt op minder dan 30 minuten rijden van het Stamcelinstituut.

Hoe is het weer in Costa Rica?

Costa Rica, wat ‘rijke kust’ betekent, ligt in Midden-Amerika, is begrensd door het land Nicaragua in het noorden, het land Panama in het zuiden, de Caribische Zee in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. Door de ligging bestaat Costa Rica uit tropische klimaten. Het oosten en noordoosten van het land heeft een tropisch regenwoudklimaat, de rest van Costa Rica heeft een tropisch moessonklimaat en een tropisch savanneklimaat. De temperatuur in de hoofdstad San José is altijd tussen de 25-30 graden Celsius.

Hoe is het weer in Mexico?

Guadalajara heeft twee soorten klimaten, namelijk het moessonklimaat en tropisch savanneklimaat. Net als in Nederland kent de regio vier jaargetijden. De temperatuur in Guadalajara is altijd tussen de 25-32 graden Celsius.

Is Costa Rica veilig?

Het Stamcelinstituut is gevestigd in San José, de hoofdstad van Costa Rica. Dit land staat bekend als het veiligste en mooiste land in Midden-Amerika. Costa Rica heeft geen militaire strijdkracht. In plaats daarvan kent het land een zeer grote politiemacht, verkeerskrachten en kustwacht. Zij werken allemaal samen om van het land een veilige en leuke plaats te maken om te bezoeken.

Is Mexico veilig?

Ja. Guadalajara wordt beschouwd als de veiligste regio van Mexico

Kan ik mijn stamcelbehandeling uitbreiden met een vakantie?

Het Stamcelinstituut raadt u aan na de behandeling één tot twee weken voldoende rust te houden, te ontspannen en lichamelijke beweging te vermijden. Zo hebben de stamcellen voldoende tijd om te lokaliseren, zich te hechten aan het gebied van de schade, zich te definiëren en de omgeving te verbeteren. Costa Rica en Mexico zijn uitermate geschikt om tot rust te komen. Veel van onze patiënten combineren stamceltherapie daarom met een vakantie.

Zowel Costa Rica als Mexico staan bekend om de prachtige natuurgebieden, de mooie stadjes en het lekkere eten. Beide landen bieden de mogelijkheid heerlijk te ontspannen én ontspanning te combineren met diverse outdooractiviteiten.

Voor een goed advies en alle informatie kunt u terecht bij uw casemanager. Hij of zij bespreekt de mogelijkheden met u. Indien gewenst boekt de casemanager een vliegticket, een hotel naar keuze of een van de vele excursies.