Stamceltherapie bij Schouderblessure

Het schoudergewricht is een van de sterkste gewrichten in het lichaam. Het is een cruciaal gewricht voor veel dagelijkse activiteiten. De schouder maakt veel herhaaldelijke bewegingen, waardoor er klachten door overbelasting kunnen ontstaan. De enige oplossing lijkt chirurgie. Maar ook stamceltherapie kan de symptomen van een schouderblessure sterk verbeteren. Onze specialisten voeren stamceltransplantaties uit die bij een grote groep patiënten leiden tot verbetering in functie en vermindering van pijn.

Patiënten met een schouderblessure verkiezen steeds vaker stamceltherapie boven een chirurgische behandeling. Een stamceltransplantatie is veilig en betrouwbaar én het betreft geen invasieve behandelmethode. Hierdoor is de behandeling vaak minder intensief, met als gevolg dat het gewricht sneller herstelt, de patiënt minder pijn ervaart én er geen sprake is van langdurige revalidatie.

Schouderblessures zijn veel voorkomende sport- en werkgerelateerde blessures. Deze blessures komen tot stand door overbelasting. De pijn die in de schouder ontstaat heeft betrekking op de spieren, de ligamenten (band van bindweefsel om een gewricht), het kraakbeen en de pezen. De twee meest voorkomende blessures zijn een scheur in de rotatorenmanchet en een SLAP-laesie. De rotatorenmanchet is een groep spieren en pezen die het schoudergewricht omgeeft en de botten van het schoudergewricht bij elkaar houdt. Deze groep spieren en pezen houdt de bal van de bovenarm dus in de schouderkas. Met de rotatorenmanchet kan men de arm optillen en boven het hoofd reiken. Herhaalde bewegingen en leeftijd zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van een scheur in de rotatorenmanchet. Na een scheur is het mogelijk dat een persoon niet meer de volledige schouderfunctie terugkrijgt.

Bij een SLAP-laesie is het gedeelte van de labrum (bindweefselring in de schouder) gescheurd waar de bicepspees op vast zit. Symptomen van de SLAP-laesie zijn een doffe, kloppende pijn in het gewricht, moeilijk slapen vanwege schouderongemak en/ of verlies van kracht.

SLAP-laesies zijn veelvoorkomende blessures bij sporters die veelvuldig bovenhandse bewegingen maken met de arm, zoals bij honkbal en tennis.

Traditionele behandelingsopties van een schouderblessure omvatten steroïde-injecties en vervolgens een operatie. Chirurgie is de enige reguliere behandeling die een oplossing op de lange termijn kan bieden. Een chirurgische behandeling heeft echter wel nadelen: het herstel kan een jaar of langer duren en er kunnen ernstige complicaties optreden.

Waarom stamceltherapie bij een schouderblessure?
Het doel van stamceltherapie is om zelfgenezing van de schouder te stimuleren, de functie te verbeteren, pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. In veel gevallen lukt dat met een behandeling van het Stamcelinstituut. Een stamceltransplantatie met mesenchymale stamcellen laat positieve resultaten zien voor patiënten met een schouderblessure. De stamcellen worden rechtstreeks toegediend in het beschadigde gewricht met behulp van beeldbegeleiding. De nieuwe cellen werken direct op de plaats van het letsel, waar ze beschadigd weefsel vervangen en repareren. Omdat de stamcellen het immuunsysteem onderdrukken, ontstekingen verminderen en weefsel repareren, hoeft er in veel gevallen geen chirurgische behandeling plaats te vinden.

De behandeling
Voor een effectieve behandeling van een schouderblessure, gebruiken de medisch specialisten mesenchymale stamcellen (MSC’s) verkregen uit navelstreng- of endometriumweefsel. Deze stamcellen worden toegediend door middel van intra-articulaire injecties. Waarom hebben wij de voorkeur voor stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel?

 • Navelstreng- en endometriumweefsel bevat tot tien keer meer stamcellen dan beenmerg of eigen vetweefsel.
 • Stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel kunnen in de loop van dagen meerdere keren worden toegediend.
 • Het verkrijgen van deze stamcellen vereist geen chirurgische ingreep, zoals dit wel noodzakelijk is voor het verkrijgen van stamcellen uit eigen vetweefsel of beenmerg. De therapie is daardoor minder ingrijpend en het vermijdt pijn- en herstelklachten verbonden aan een chirurgische ingreep.
 • Stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel hebben immunosuppressoren en immunomodulerende eigenschappen. Dit maakt het gebruik ervan bij iedereen mogelijk zonder afwijzing. Hierdoor is donor-matching niet nodig.
 • Deze stamcellen hebben een groter proliferatievermogen dan volwassen autologe stamcellen. Ze regenereren in een sneller tempo dan lichaamseigen stamcellen. Bovendien zijn stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel jong en zeer adaptief.
 • Deze stamcellen zijn niet beïnvloed door het verouderingsproces of aangetast door milieutoxines.

We maken uw behandeling geheel op maat. Afhankelijk van de medische geschiedenis van de patiënt en de ernst van de symptomen, bepalen we de meest effectieve behandeling. U wordt daarom verzocht om de onderzoeksresultaten van het MRI-onderzoek mee te brengen naar het intakegesprek. Om het gewenste effect te behalen, ontvangt u minimaal 200 miljoen nieuwe stamcellen.

De behandelresultaten
De resultaten van een stamcelbehandeling bij een schouderblessure zijn goed. De ingebrachte stamcellen:

 • bevorderen zelfgenezing;
 • herstellen of vervangen bot- of kraakbeenweefsel;
 • helpen ontstekingen verminderen;
 • moduleren het immuunsysteem;
 • voorkomen extra voortijdige cel- en weefselschade;
 • helpen littekens verminderen;
 • stimuleren de groei van nieuwe bloedvaten;
 • verbeteren de bloedstroom.

Artsen en onderzoekers constateren dan ook dat stamceltherapie voor patiënten met een schouderblessure een bijdrage kan leveren aan de vermindering en afremming van de symptomen. 80% van de behandelde patiënten merkt vooruitgang en verbetering op na de behandeling. De kwaliteit van leven verbetert.

Meer informatie over stamceltherapie bij een schouderblessure
Heeft u vragen over stamceltherapie bij een schouderblessure? Of wilt u meer informatie ontvangen over de stamcelbehandeling van het Stamcelinstituut? Neem dan contact op het secretariaat via 085 130 1929 of stuur een e-mail naar info@stamcelinstituut.nl. Onze specialisten voorzien u graag van alle informatie én ze beantwoorden al uw vragen.