Stamceltherapie bij Reuma

Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten. Verschillende medicijnen en reguliere behandelmethoden verminderen de ziektesymptomen en verlichten de pijn. Toch reageert tot 30% van de patiënten niet op de huidige behandelopties. Voor deze patiënten kan stamceltherapie een uitkomst bieden. Stamcelbehandelingen met mesenchymale stamcellen (MSC’s) laat positieve resultaten zien voor patiënten met reuma. Bij een grote groep patiënten herstellen de beschadigingen, vermindert de afbraak van kraakbeen en vormt er zich nieuw en stabiel kraakbeen. Hierdoor merken veel patiënten een voortdurende verbetering op.

Stamcellen hebben het vermogen om het immuunsysteem te onderdrukken, ontstekingen te verminderen en weefsel te repareren. De stamcellen die tijdens een behandeling voor reuma worden toegediend, reizen af naar het beschadigde gebied in het lichaam, waar ze herstel in gang zetten door beschadigde cellen te repareren. Hierdoor zien we een vermindering en afremming van de ziektesymptomen bij een grote groep patiënten. Het belangrijkste gevolg? Een betere kwaliteit van leven.

Wat is reuma?
Het immuunsysteem is ontworpen om gezond weefsel te beschermen tegen vreemde indringers, zoals bacteriën, virussen en ziektekiemen. Reuma treedt op wanneer het immuunsysteem ten onrechte het synovium aanvalt, het gezonde weefselmembraan dat de gewrichten omringt. Dit resulteert in pijn, stijfheid en ontsteking van het synoviale membraan. De ontsteking maakt het synovium dikker, wat het kraakbeen en bot in het gewricht uiteindelijk vernietigd. Naarmate het gewricht meer wordt aangetast, raken de pezen en ligamenten die de verbinding bij elkaar houden beschadigd. Het gewricht wordt niet langer ondersteund. Hierdoor kunnen de volgende symptomen optreden pijn, stijfheid, zwelling, warmte en roodheid, vermoeidheid, koorts, zweten en/ of verlies van eetlust.

Bij ongeveer 40% van de mensen met de diagnose reuma, tast de ontsteking meer dan alleen de gewrichten aan. De ziekte kan ook invloed hebben op niet-gezamenlijke structuren. Denk aan huid, ogen, nieren, bloedvaten, zenuwweefsel, beenmerg, hart en longen. De exacte oorzaak van reuma is onbekend. Onderzoekers geloven dat het een combinatie van genetische- en omgevingsoorzaken is. Reuma verhoogt het risico op andere ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, infecties, longziekten, lymfoom, zwaarlijvigheid en osteoporose.

Waarom stamceltherapie bij reuma?
De huidige behandelmethoden bij reuma herstellen het kraakbeen niet, waardoor er blijvende gewrichtsschade optreedt. De patiënt loopt levenslang met de ziekte rond. Stamceltherapie kan helpen. Maar hoe verbetert stamceltherapie de symptomen van reuma? De stamcellen die tijdens een behandeling worden ingebracht, hebben het vermogen om ontstekingen te verminderen en weefsel te repareren. Daarnaast helpen ze de vernietiging van cellen te stoppen en helpen ze het immuunsysteem van de patiënt te moduleren. De stamcellen produceren nieuwe gezonde T-regulerende cellen. Dit type cel beschermt het lichaam tegen aanvallen van het eigen immuunsysteem. Hierdoor valt het immuunsysteem niet langer per ongeluk het synovium aan en worden beschadigde cellen gerepareerd. De ziektesymptomen van de patiënt verminderen zo op natuurlijke wijze en de kwaliteit van leven verbetert.

De behandeling
Voor een effectieve behandeling van reumatoïde artritis, gebruiken de medisch specialisten mesenchymale stamcellen (MSC’s) verkregen uit navelstreng- of endometriumweefsel. Deze stamcellen worden intraveneus toegediend. Waarom gebruiken we juist deze cellen?

  • Navelstreng- en endometriumweefsel bevat tot tien keer meer stamcellen dan beenmerg of eigen vetweefsel.
  • Stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel kunnen in de loop van dagen meerdere keren worden toegediend.
  • Het verkrijgen van deze stamcellen vereist geen chirurgische ingreep, zoals dit wel noodzakelijk is voor het verkrijgen van stamcellen uit eigen vetweefsel of beenmerg. De therapie is daardoor minder ingrijpend en het vermijdt pijn- en herstelklachten verbonden aan een chirurgische ingreep.
  • Stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel hebben immunosuppressoren en immunomodulerende eigenschappen. Dit maakt het gebruik ervan bij iedereen mogelijk zonder afwijzing. Hierdoor is donor-matching niet nodig.
  • Deze stamcellen hebben een groter proliferatievermogen dan volwassen autologe stamcellen. Ze regenereren in een sneller tempo dan lichaamseigen stamcellen. Bovendien zijn stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel jong en zeer adaptief.
  • Deze stamcellen zijn niet beïnvloed door het verouderingsproces of aangetast door milieutoxines.

We maken uw behandeling geheel op maat. Afhankelijk van de medische geschiedenis van de patiënt en de ernst van de symptomen, bepalen we de meest effectieve behandeling. U wordt verzocht om de onderzoeksresultaten van een MRI-onderzoek mee te brengen naar het intakegesprek. Om het gewenste effect te behalen, ontvangt u minimaal 300 miljoen nieuwe stamcellen.

De behandelresultaten
Stamceltherapie voor patiënten met reuma werkt. 80% van de behandelde patiënten boekt vooruitgang en merkt verbeteringen met betrekking tot de symptomen na uitvoering van de stamceltherapie. Bij een grote groep patiënten herstellen de beschadigingen, vermindert de afbraak van kraakbeen en vormt er zich nieuw en stabiel kraakbeen. Hierdoor merken veel patiënten een voortdurende verbetering na een stamcelbehandeling.

Meer informatie over stamceltherapie bij reuma.
Behoort u tot de 30% van de patiënten met reuma bij wie een reguliere behandeling niets uithaalt? Bent u op zoek naar een behandeling die uw klachten kan verminderen? Dan is stamceltherapie wellicht interessant voor u. Het is begrijpelijk dat u hierover eerst wat vragen beantwoord wilt hebben. Bij het Stamcelinstituut voorzien we u graag van alle benodigde informatie. Neem contact met ons secretariaat op door te bellen naar 085 130 1929 of stuur een e-mail naar info@stamcelinstituut.nl