Stamceltherapie bij Multiple Sclerose (MS)

In Nederland leven gemiddeld 17.000 mensen met Multiple Sclerose (MS). Op dit moment is er geen behandeling die MS geneest. Stamceltherapie laat wel veelbelovende resultaten zien. Bij een grote groep behandelde patiënten treedt een drastische vermindering van de symptomen van MS op, waardoor na verloop van tijd een voortdurende verbetering ontstaat. Als gevolg van die vooruitgang, neemt de kwaliteit van leven toe.

Veilig en betrouwbaar: dát is een stamceltransplantatie bij het Stamcelinstituut allereerst. Bij een stamceltransplantatie dienen hooggekwalificeerde medische specialisten met behulp van de nieuwste technologieën nieuwe stamcellen toe aan de patiënt. Deze stamcellen reizen af naar het beschadigde gebied in het lichaam, waar ze veranderen in het celtype dat nodig is voor herstel. Stamceltherapie bij MS kan daardoor leiden tot het verminderen van de ziektesymptomen of het stopzetten van de auto-immuunreactie.

Wat is MS?
MS is een chronische ziekte die optreedt wanneer de bescherm- en isolatielaag rond de zenuwen in de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen beschadigd is. Het eigen afweersysteem valt gezonde zenuwcellen aan waardoor de myeline, een beschermlaagje rond de zenuwvezels, beschadigd raakt. Door ontstekingen en/of de totale vernietiging van het myelinelaagje, kunnen de hersenen niet meer goed communiceren met bepaalde delen in het lichaam.

Hierdoor treden er uiteenlopende klachten op zoals visuele stoornissen en blindheid, verlies van evenwicht en slechte coördinatie, onduidelijke spraak, tremoren en spierspasticiteit,  een doof gevoel, extreme vermoeidheid, problemen met geheugen en concentratie, verlamming, blaas- en darmproblemen, seksuele disfunctie, gevoeligheid voor hitte, en bijvoorbeeld emotionele stoornissen.

Hoe MS verloopt en welke klachten men krijgt, valt vooraf niet te zeggen. De ernst van de klachten verschilt per individu. Sommige mensen ervaren een algehele achteruitgang en belanden in een rolstoel, terwijl een grote groep patiënten met MS na 10 jaar nog gewoon kan lopen.

  Waarom stamceltherapie bij MS?
  Onderzoekstudies bij MS-patiënten laten positieve resultaten zien. Door eerst chemotherapie te gebruiken om het immuunsysteem van een patiënt te vernietigen en daarna stamceltherapie toe te passen om het immuunsysteem opnieuw op te bouwen, valt het afweersysteem niet langer per ongeluk de zenuwcellen aan. Hierdoor kunnen de hersenen weer normaal communiceren met bepaalde delen in het lichaam. Dit leidt tot het verminderen van de ziektesymptomen of het stopzetten van de auto-immuunreactie. Klinische studies laten tegelijkertijd zien dat het voor de grootste groep MS-patiënten gelukkig niet nodig is om het immuunsysteem te vernietigen voor een stamcelbehandeling kan worden uitgevoerd. Door MS-patiënten met mesenchymale stamcellen (MSC’s) verkregen uit navelstreng- of endometriumweefsel te behandelen, weet men in veel gevallen dezelfde resultaten te bereiken en de symptomen van MS te verbeteren.De resultaten van de behandeling van MS met behulp van stamceltherapie, zijn veelbelovend. De mesenchymale stamcellen die bij een stamceltransplantatie worden toegediend, kunnen het immuunsysteem onderdrukken, ontstekingen verminderen en weefsel repareren. Hierdoor weten de specialisten van het Stamcelinstituut bij een grote groep patiënten de schade aan het zenuwstelsel ongedaan te maken en de symptomen van MS te verbeteren. Dit resulteert in een verbeterde kwaliteit van leven.

  De behandeling
  Voor een effectieve behandeling van MS, gebruikt het Stamcelinstituut mesenchymale stamcellen (MSC’s) verkregen uit navelstreng- of endometriumweefsel. Deze stamcellen worden intrathecaal toegediend, waarna de cellen de bloed-hersenbarrière passeren en effectief migreren naar gebieden met neuraal letsel. Hierbij ontstaat geen tumorgroei of immuunrespons, waardoor stamceltransplantatie voor MS patiënten altijd veilig is. Waarom gebruiken we juist deze cellen?

  • Navelstreng- en endometriumweefsel bevat tot tien keer meer stamcellen dan beenmerg of eigen vetweefsel.
  • Stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel kunnen in de loop van dagen meerdere keren worden toegediend.
  • Het verkrijgen van deze stamcellen vereist geen chirurgische ingreep, zoals dit wel noodzakelijk is voor het verkrijgen van stamcellen uit eigen vetweefsel of beenmerg. De therapie is daardoor minder ingrijpend en het vermijdt pijn- en herstelklachten verbonden aan een chirurgische ingreep.
  • Stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel hebben immunosuppressoren en immunomodulerende eigenschappen. Dit maakt het gebruik ervan bij iedereen mogelijk zonder afwijzing. Hierdoor is donor-matching niet nodig.
  • Deze stamcellen hebben een groter proliferatievermogen dan volwassen autologe stamcellen. Ze regenereren in een sneller tempo dan lichaamseigen stamcellen. Bovendien zijn stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel jong en zeer adaptief.
  • Deze stamcellen zijn niet beïnvloed door het verouderingsproces of aangetast door milieutoxines.

  We maken uw behandeling geheel op maat. Afhankelijk van het type MS dat een patiënt heeft, de medische geschiedenis van de patiënt en de ernst van de symptomen, bepalen we de meest effectieve behandeling. U wordt daarom verzocht om de onderzoeksresultaten van het MRI-onderzoek mee te brengen naar het intakegesprek. Om het gewenste effect te behalen, ontvangt u minimaal 300 miljoen nieuwe stamcellen. Afhankelijk van uw fysieke gesteldheid worden de behandeldagen gecombineerd met rustdagen 

  De behandelresultaten
  De conclusie van artsen en onderzoekers: stamceltherapie voor patiënten met MS kan een essentiële bijdrage leveren aan de vermindering en afremming van de ziektesymptomen. Een groot deel van de behandelde patiënten, zo’n 80%, merkt na verloop van tijd een voortdurende verbetering en ervaart een drastische vermindering van de symptomen. De kwaliteit van leven gaat vooruit.

  Het Stamcelinstituut raadt patiënten die gediagnosticeerd worden met MS aan om direct te kiezen voor stamceltherapie. Hoe eerder we de patiënt behandelen, hoe groter de kans bestaat dat u een normaal leven leidt na de diagnose MS.

  Meer informatie over stamceltherapie bij MS
  Heeft u een van de vormen van MS, voelt u zich dagelijks beperkt in uw doen en laten en wilt u dat uw ziektesymptomen verminderen? Of een stamceltransplantatie een uitkomst is voor uw situatie, is uiteraard heel persoonlijk. Bij het Stamcelinstituut begrijpen wij daarom goed dat u vragen heeft over dit onderwerp. U neemt gemakkelijk contact met ons op via ons secretariaat: 085 130 1929. Natuurlijk kunt u ook schriftelijk contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@stamcelinstituut.nl