Stamceltherapie bij Hart- en vaatziekten

Wereldwijd zijn hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak onder mensen. Hart- en vaatziekten zijn vooral te wijten aan een ongezonde levensstijl. De behandeling van een hart- of vaatziekte is meestal chirurgisch. Een chirurgische behandeling heeft een groot nadeel: zo’n behandeling is vaak erg ingrijpend. Een stamceltransplantatie kan een goed alternatief zijn voor patiënten die op zoek zijn naar een veilige, betrouwbare en niet-chirurgische behandeling voor hart- en vaatziekten.

Bij het Stamcelinstituut ontvangt u het hoogste niveau van zorg door hooggekwalificeerde medische specialisten, die werken met de meest geavanceerde technologieën. Bij stamceltherapie dienen we mesenchymale stamcellen (MSC’s) toe. Deze cellen zijn in staat naar de beschadigde plek in het lichaam af te reizen en daar genezing in gang te zetten. Een grote groep patiënten met een hart- of vaatziekte heeft dan ook baat bij een stamcelbehandeling. De vermindering en afremming van symptomen die een behandeling met zich meebrengt, resulteert in veel gevallen in een betere kwaliteit van leven.

Wat zijn hart- en vaatziekten?
‘Hart- en vaatziekten’ is een brede medische term die we gebruiken om een groep aandoeningen te beschrijven die de bloedvaten of het hart beïnvloeden. Denk aan aandoeningen als: valvulaire hartziekten (de manier waarop de kleppen de bloedstroom in en uit het hart pompen), cardiomyopathie (wat de samentrekkingen van de hartspier beïnvloedt), hartritmestoornissen (storingen in de elektrische geleiding, waardoor het hart onregelmatig gaat kloppen) en/ of coronaire hartziekte (vernauwingen van de kransslagaders rondom het hart).

Vaak ontstaan er problemen met de bloedvaten of het hart op het moment dat bloedvaten vernauwd zijn door verkalking of de ophoping van stolsel. Hierdoor bestaat de kans op een hartaanval, beroerte of een andere aandoening, zoals etalagebenen. Roken, ongezond eten, overgewicht, te weinig bewegen en overmatig alcoholgebruik zijn een belangrijke oorzaak van het ontstaan van hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen erfelijke aanleg en andere gezondheidsproblemen de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Diabetes, reuma, een verminderde nierwerking, een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte verhogen de kans op hart- en vaatziekten.

Waarom stamceltherapie bij hart- en vaatziekten?
Uit onderzoek is gebleken dat stamceltherapie een positieve invloed kan hebben op de symptomen van hart- en vaatziekten. De mesenchymale stamcellen (MSC’s) die tijdens een stamceltransplantatie worden toegediend, hebben namelijk niet alleen het vermogen om af te reizen naar de beschadigde gebieden in het lichaam. Ze initiëren ook een cascade van biologische gebeurtenissen die uitmonden in de genezing van de hartspier. De toegediende stamcellen transformeren bij stamceltherapie in nieuwe hartspiercellen, die de slapende stamcellen in de hartspier stimuleren. Er ontstaat een paracrine-effect: de getransplanteerde stamcellen repareren beschadigd weefsel door factoren vrij te maken die de regeneratie van gezonde stamcellen bevorderen, ontstekingen verminderen, de groei van nieuwe bloedvaten bevorderen, celdood afremmen en hypertrofie verminderen.

De behandeling
Voor een effectieve behandeling bij hart- en vaatziekten, gebruiken de medisch specialisten mesenchymale stamcellen (MSC’s) verkregen uit navelstreng- of endometriumweefsel. Deze stamcellen worden intraveneus toegediend. Waarom gebruiken we juist deze cellen?

 • Navelstreng- en endometriumweefsel bevat tot tien keer meer stamcellen dan beenmerg of eigen vetweefsel.
 • Stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel kunnen in de loop van dagen meerdere keren worden toegediend.
 • Het verkrijgen van deze stamcellen vereist geen chirurgische ingreep, zoals dit wel noodzakelijk is voor het verkrijgen van stamcellen uit eigen vetweefsel of beenmerg. De therapie is daardoor minder ingrijpend en het vermijdt pijn- en herstelklachten verbonden aan een chirurgische ingreep.
 • Stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel hebben immunosuppressoren en immunomodulerende eigenschappen. Dit maakt het gebruik ervan bij iedereen mogelijk zonder afwijzing. Hierdoor is donor-matching niet nodig.
 • Deze stamcellen hebben een groter proliferatievermogen dan volwassen autologe stamcellen. Ze regenereren in een sneller tempo dan lichaamseigen stamcellen. Bovendien zijn stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel jong en zeer adaptief.
 • Deze stamcellen zijn niet beïnvloed door het verouderingsproces of aangetast door milieutoxines.

We maken uw behandeling geheel op maat. Afhankelijk van het type klachten dat een patiënt heeft, de medische geschiedenis van de patiënt en de ernst van de symptomen, bepalen we de meest effectieve behandeling. Om het gewenste effect te behalen, ontvangt u minimaal 400 miljoen nieuwe stamcellen.

De behandelresultaten
Helaas helpt stamceltherapie niet iedereen met een hart- of vaatziekte. Toch hebben artsen en onderzoekers geconstateerd dat de behandeling met stamcellen voor een grote groep patiënten wél kan bijdragen aan de vermindering en afremming van de ziektesymptomen. Van alle patiënten die een stamceltransplantatie ondergaan en hun levensstijl aanpassen, merkt 80% vooruitgang en verbetering van de volgende symptomen:

 • pijn op de borst (angina);
 • kortademigheid;
 • zweten;
 • misselijkheid;
 • onregelmatige hartslag (snelle of trage hartslag: tachycardie of bradycardie);
 • wapperen in de borst;
 • duizeligheid;
 • flauwvallen (syncope);
 • kortademigheid;
 • oedeem of zwelling van de benen, enkels en voeten;
 • vermoeidheid;
 • droge of aanhoudende hoest.

Enkele maanden na de behandeling blijven de stamcellen migreren naar de hartspier, die de gezonde hartfunctie regenereert en vernieuwt. Daarom ervaart men in veel gevallen een betere kwaliteit van leven.

Meer informatie over stamceltherapie bij hart- en vaatziekten
Heeft u een hart- of vaatziekte en wilt u graag behandeld worden, omdat het lastig is uw dagelijkse bezigheden uit te voeren met de symptomen die u heeft? Maar ziet u een chirurgische ingreep niet zitten? Dan kan een stamceltransplantatie een goed alternatief zijn voor u. Voor meer informatie over stamceltherapie of over het Stamcelinstituut belt u met ons secretariaat via 085 130 1929. Zet u uw vragen liever schriftelijk op een rijtje? Stuur dan een e-mail naar info@stamcelinstituut.nl. Onze specialisten helpen u graag verder.