Stamceltherapie bij diabetes

In Nederland leven ruim 1 miljoen mensen met diabetes. De twee meest voorkomende vormen van diabetes zijn type 1 en type 2. 90% van de diabetespatiënten in Nederland heeft diabetes type 2, de rest heeft type 1. Diabetes is te behandelen, maar er bestaat geen medicijn dat de ziekte geneest. Het verminderen en afremmen van ziektesymptomen is wel mogelijk met behulp van stamceltherapie.

De hooggekwalificeerde medische specialisten van het Stamcelinstituut voeren professionele en veilige stamcelbehandelingen uit met behulp van geavanceerde technologieën. Stamceltherapie richt zich met name op het onderdrukken van het immuunsysteem. Bij veel patiënten gaat het lichaam hierdoor beter functioneren, waardoor symptomen verminderen. Een grote groep patiënten ervaart na een stamceltransplantatie dan ook een betere kwaliteit van leven.

Wat is diabetes?
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte. De ziekte kenmerkt zich door een te hoog suikergehalte in het bloed. Wanneer de bloedsuikerspiegel in een gezond lichaam stijgt, geven bètacellen in de alvleesklier insuline af. Dit zorgt ervoor dat suikers uit het bloed worden gehaald. Bij diabetespatiënten werkt dit anders. Het lichaam van een diabetespatiënt maakt geen insuline aan, of de aangemaakte insuline is onvoldoende werkzaam. In beide gevallen nemen de cellen onvoldoende suiker (glucose) op, waardoor suiker zich ophoopt in het bloed. De meest voorkomen de symptomen bij diabetes zijn:

  • extreme dorst;
  • frequent urineren;
  • overmatige honger;
  • vermoeidheid;
  • wazig zien;
  • onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • prikkelbaarheid;
  • frequente infecties;
  • langzaam genezende zweren (bijvoorbeeld tandvleesinfecties en vaginale infecties);

Behandelen we diabetes niet goed, dan kan dat forse gevolgen hebben. Denk aan blindheid, nierfalen, hartaanvallen, beroertes en amputaties van de onderste ledematen.

Diabetes type 1
Het immuunsysteem valt ten onrechte de gezonde insulineproducerende bètacellen in de alvleesklier aan bij diabetes type 1. Daarbij vernietigt het de insulineproducerende bètacellen. Het gevolg is dat er te weinig of zelfs geen insuline is om suiker in cellen te transporteren. Er komt te veel suiker in de bloedbaan, wat voor systemische schade zorgt.

 

Diabetes type 2
Bij patiënten met diabetes type 2 gebruiken de lichaamscellen onvoldoende glucose in het bloed, omdat ze niet reageren op insuline. De bètacellen produceren te veel of te weinig insuline, of een combinatie van beide.

Meer informatie over stamceltherapie bij diabetes
Heeft u vragen over stamceltherapie bij diabetes of wilt u meer informatie ontvangen over het Stamcelinstituut? Neem dan contact op met het secretariaat via 085 130 1929 of stuur een e-mail naar info@stamcelinstituut.nl. Onze specialisten voorzien u van alle informatie en kunnen al uw vragen beantwoorden.