Stamceltherapie bij Diabetes type 2

In Nederland leven gemiddeld 1 miljoen mensen met diabetes type 2. Diabetes type 2 is een levenslange ziekte waarvoor geen behandeling of medicijn bestaat die de ziekte direct stopt. Een verantwoord eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging verkleint de kans op complicaties bij deze ziekte en het draagt bij aan het verminderen van de ziektesymptomen. Maar ook stamceltherapie vormt een uitstekende behandeling van diabetes type 2.

Wat is een stamcelbehandeling dan precies? Tijdens een stamcelbehandeling worden nieuwe cellen aan het lichaam toegediend, die beschadigd weefsel herstellen en zich zo richten op het goed functioneren van het lichaam. Bij de behandeling van diabetes type 2 houdt dat in dat de cellen zich met name inzetten om het immuunsysteem te onderdrukken. Is dat wel veilig? Ja: binnen de klinieken wordt gewerkt met de nieuwste technologieën en de behandelingen worden uitgevoerd door hooggekwalificeerde medische specialisten. Daardoor is een behandeling altijd veilig en betrouwbaar.

Wat is diabetes type 2?
Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit voeding naar de cellen gaat als brandstof. Bij patiënten met diabetes type 2 reageert het lichaam allereerst niet meer goed op insuline. Patiënten met diabetes type 2 zijn insulineresistent, waardoor de aangemaakte insuline zijn werk niet kan doen. Ten tweede werkt de alvleesklier niet meer naar behoren en produceert het lichaam vaak te weinig of te veel insuline. 

De bètacellen in de alvleesklier, die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline, werken steeds harder om voldoende insuline te produceren om suiker in de cellen te brengen. Ze creëren uiteindelijk echter het omgekeerde effect. De cellen beginnen af te breken en op het verkeerde moment de verkeerde hoeveelheid insuline te verzenden. Hierdoor verslijten de bètacellen volledig en kunnen ze uiteindelijk geen insuline meer produceren. Bij diabetes type 2 blijft er dus te veel suiker in het bloed zitten, wat zorgt voor te hoge bloedglucosewaarden. Op de lange termijn kan deze ziekte ernstige complicaties veroorzaken, zoals nierfalen, blindheid, voetzweren, infecties, amputaties van ledematen, hartaanvallen, beroertes en orgaanschade (inclusief schade aan hart, nieren, ogen, bloedvaten en zenuwen).

Bij een deel van de mensen met diabetes type 2 is erfelijke aanleg en/of ouderdom de oorzaak van de ziekte. Maar bij een grote groep patiënten speelt de levensstijl een belangrijke rol bij het ontstaan van diabetes type 2. De kans op diabetes type 2 wordt namelijk groter als er sprake is van:

 • ongezonde voeding;
 • weinig lichaamsbeweging;
 • overgewicht;
 • roken;
 • het innemen van bepaalde medicijnen.

Waarom stamceltherapie bij diabetes type 2?
Het is noodzakelijk dat een diabetes type 2 patiënt begint met het realiseren van een gezonde leefstijl voor vermindering van symptomen en herstel van het lichaam. Maar met behulp van een stamcelbehandeling kan vooruitgang ook in gang worden gezet. Een stamceltransplantatie met mesenchymale stamcellen (MSC’s) laat positieve resultaten zien voor patiënten met diabetes type 2. Omdat deze MSC’s zichzelf kunnen differentiëren, zichzelf vernieuwen, het immuunsysteem onderdrukken, ontstekingen verminderen en weefsel repareren, vormen ze de ideale stamcel voor de behandeling van diabetes type 2. Bij een grote groep patiënten helpt een stamceltransplantatie het immuunsysteem te moduleren, waardoor patiënten de controle over hun lichaam terugkrijgen.

De behandeling
Voor een effectieve behandeling van diabetes type 2, gebruiken de medisch specialisten mesenchymale stamcellen (MSC’s) verkregen uit navelstreng- of endometriumweefsel. Deze stamcellen worden intraveneus toegediend. Waarom gebruiken we juist deze cellen?

 • Navelstreng- en endometriumweefsel bevat tot tien keer meer stamcellen dan beenmerg of eigen vetweefsel.
 • Stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel kunnen in de loop van dagen meerdere keren worden toegediend.
 • Het verkrijgen van deze stamcellen vereist geen chirurgische ingreep, zoals dit wel noodzakelijk is voor het verkrijgen van stamcellen uit eigen vetweefsel of beenmerg. De therapie is daardoor minder ingrijpend en het vermijdt pijn- en herstelklachten verbonden aan een chirurgische ingreep.
 • Stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel hebben immunosuppressoren en immunomodulerende eigenschappen. Dit maakt het gebruik ervan bij iedereen mogelijk zonder afwijzing. Hierdoor is donor-matching niet nodig.
 • Deze stamcellen hebben een groter proliferatievermogen dan volwassen autologe stamcellen. Ze regenereren in een sneller tempo dan lichaamseigen stamcellen. Bovendien zijn stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel jong en zeer adaptief.
 • Deze stamcellen zijn niet beïnvloed door het verouderingsproces of aangetast door milieutoxines.

We maken uw behandeling geheel op maat. Afhankelijk van de medische geschiedenis van de patiënt en de ernst van de symptomen, bepalen we de meest effectieve behandeling. Om het gewenste effect te behalen, ontvangt u minimaal 300 miljoen nieuwe stamcellen.

De behandelresultaten
Bij een grote groep patiënten zien we dat stamceltherapie resulteert in:

 • de differentiatie van insulineproducerende cellen;
 • de regeneratie en bescherming van de pancreascellen;
 • het herstellen van de functionaliteit van de bètacellen;
 • het converteren van alfa-cellen naar bètacellen;
 • een vermindering van ontstekingen;
 • een verbetering van de inulineresistentie.

Stamceltherapie kan dus zeker een bijdrage leveren aan de vermindering en afremming van de ziektesymptomen. 80% van de patiënten merkt vooruitgang en verbetering op na de stamcelbehandeling. Deze behandelde patiënten ervaren daardoor een betere kwaliteit van leven.

Meer informatie over stamceltherapie bij diabetes type 2
Een gezonde leefstijl, zoals het hanteren van een verantwoord eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging, is niet altijd de oplossing voor een leven met diabetes type 2. Bent u op zoek naar een andere oplossing? Een stamceltransplantatie kan u wellicht helpen meer controle te krijgen over de ziekte. Bij het Stamcelinstituut geven wij u graag meer informatie over stamceltherapie en beantwoorden we al uw vragen over dit onderwerp. Neem direct contact op met ons secretariaat via 085 130 1929 en spreek met een van onze professionals, of stuur een e-mail naar info@stamcelinstituut.nl