Stamceltherapie bij Diabetes type 1

Gemiddeld zijn er in Nederland 100.000 mensen gediagnosticeerd met diabetes type 1. Een patiënt heeft deze ziekte levenslang, want er bestaat geen behandeling of medicijn die de ziekte acuut stopt. Toch bestaat er een behandeling die een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de vermindering en afremming van de ziektesymptomen: stamceltherapie. Onze specialisten voeren stamcelbehandelingen uit die positieve resultaten laten zien voor een grote groep patiënten met diabetes type 1.

Stamcellen hebben het vermogen beschadigd weefsel te herstellen, ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te onderdrukken. Bij stamceltherapie worden daarom nieuwe cellen toegediend, die direct aan de slag gaan om het lichaam weer goed te laten functioneren. Het Stamcelinstituut werkt uitsluitend met hooggekwalificeerde medische professionals en geavanceerde technologieën. Een stamceltransplantatie is dan ook altijd veilig en betrouwbaar en heeft als doel een betere kwaliteit van leven te realiseren voor elke patiënt.

Wat is diabetes type 1?
Normaal gesproken produceert het immuunsysteem antilichamen die het lichaam beschermen tegen vreemde indringers, zoals virussen, bacteriën en ziektekiemen. Bij patiënten met diabetes type 1 valt het immuunsysteem ten onrechte de eigen gezonde insulineproducerende bètacellen in de alvleesklier aan en het vernietigt deze bètacellen. Hierdoor produceren patiënten met diabetes type 1 geen insuline. Het resultaat is weinig of geen insuline om de suiker in cellen te transporteren. Suiker hoopt zich dan op in de bloedbaan en het veroorzaakt systemische schade.

Daarom moeten mensen met diabetes type 1 elke dag hun bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. De patiënt kan geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. De ziekte kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals orgaanschade (inclusief schade aan hart, nieren, ogen, bloedvaten en zenuwen), hartaanvallen, beroertes, voetzweren, infecties, amputaties van ledematen, blindheid en nierfalen.

De symptomen van diabetes type 1 kunnen zich plotseling en op elke leeftijd voordoen, maar de meeste patiënten krijgen de diagnose al in de vroege kinderjaren. De meest voorkomende symptomen zijn overmatig plassen, dorst, constante honger, onverklaarbaar gewichtsverlies en/ of veranderingen in het gezichtsvermogen

Waarom stamceltherapie bij diabetes type 1?
De behandeling van diabetes is ingrijpend, want hij herhaalt zich elke dag en het vergt veel tijd en zelfdiscipline. Gelukkig blijkt stamceltherapie met mesenchymale stamcellen (MSC’s) bij patiënten met diabetes type 1 veelbelovend. MSC’s hebben het vermogen om het immuunsysteem te onderdrukken, ontstekingen te verminderen en weefsel te repareren. De geïnjecteerde stamcellen helpen de bètacelvernietiging te stoppen en het immuunsysteem van een patiënt te moduleren. Hierdoor valt het immuunsysteem niet langer per ongeluk de bètacellen aan en worden beschadigde bètacellen gerepareerd. Het resultaat is een vermindering en afremming van de ziektesymptomen. De kwaliteit van leven verbetert.

De behandeling
Voor een effectieve behandeling van diabetes type 1, gebruiken de medisch specialisten mesenchymale stamcellen (MSC’s) verkregen uit navelstreng- of endometriumweefsel. Deze stamcellen worden intraveneus toegediend. Waarom gebruiken we juist deze cellen?

  • Navelstreng- en endometriumweefsel bevat tot tien keer meer stamcellen dan beenmerg of eigen vetweefsel.
  • Stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel kunnen in de loop van dagen meerdere keren worden toegediend.
  • Het verkrijgen van deze stamcellen vereist geen chirurgische ingreep, zoals dit wel noodzakelijk is voor het verkrijgen van stamcellen uit eigen vetweefsel of beenmerg. De therapie is daardoor minder ingrijpend en het vermijdt pijn- en herstelklachten verbonden aan een chirurgische ingreep.
  • Stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel hebben immunosuppressoren en immunomodulerende eigenschappen. Dit maakt het gebruik ervan bij iedereen mogelijk zonder afwijzing. Hierdoor is donor-matching niet nodig.
  • Deze stamcellen hebben een groter proliferatievermogen dan volwassen autologe stamcellen. Ze regenereren in een sneller tempo dan lichaamseigen stamcellen. Bovendien zijn stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel jong en zeer adaptief.
  • Deze stamcellen zijn niet beïnvloed door het verouderingsproces of aangetast door milieutoxines.

We maken uw behandeling geheel op maat. Afhankelijk van de medische geschiedenis van de patiënt en de ernst van de symptomen, bepalen we de meest effectieve behandeling. Om het gewenste effect te behalen, ontvangt u minimaal 300 miljoen nieuwe stamcellen.

De behandelresultaten
Voor veel patiënten met diabetes type 1 blijkt stamceltherapie een wezenlijke bijdrage te leveren aan de vermindering en afremming van symptomen. 80% van de patiënten die kiest voor een behandeling via het Stamcelinstituut, merkt verbetering en vooruitgang. In veel gevallen werken de nieuwe bètacellen van de patiënt na de stamceltransplantatie weer naar behoren en regelen ze de bloedsuikerspiegel correct. Hierdoor merkt de patiënt na verloop van tijd een voortdurende vooruitgang en verbetering. De kwaliteit van leven neemt toe, de controle is terug en de patiënt heeft de kans een normaal leven te leiden na de diagnose diabetes type 1.

Meer informatie over stamceltherapie bij diabetes type 1
Leven met diabetes type 1 vergt dagelijks veel aanpassingsvermogen en zelfdiscipline. Wilt u dat uw ziekte uw leven minder gaat beheersen, zodat u de controle over uw leven en lichaam terugkrijgt? Dan is een stamceltransplantatie in uw situatie wellicht geschikt. Natuurlijk vertellen wij u daar graag meer over en beantwoorden we al uw vragen. Neem contact op met het Stamcelinstituut via 085 130 1929 (het secretariaat) of stuur een e-mail naar info@stamcelinstituut.nl