Stamceltherapie bij degeneratieve schijfziekte

Naarmate mensen ouder worden, of als er sprake is van letsel, verandert de samenstelling van het kraakbeen van het lichaam. Dat resulteert in dunner en fragiel kraakbeen. De geleidelijke verslechtering van de schijf tussen de wervels noemen we degeneratieve schijfziekte. Er bestaat geen behandeling die de ziektesymptomen van degeneratieve schijfziekten genezen. En slechts weinig behandelingen zorgen voor een oplossing op de lange termijn. Stamceltherapie kan echter wel een uitkomst bieden.

Gedurende de behandeling staan onze hooggekwalificeerde medische professionals u bij. Tijdens een stamceltransplantatie worden stamcellen direct op de plaats van het aangetaste weefsel ingebracht. Omdat deze stamcellen van nature beschadigd of ziek weefsel repareren, kunnen deze cellen bij degeneratieve schijfziekte het bewegingsbereik verbeteren en ontstekingen en stijfheid verminderen. Dit resulteert in een betere kwaliteit van leven, zonder stijfheid én zonder pijn.

Wat is een degeneratieve schijfziekte?
De verandering in de samenstelling van het kraakbeen naarmate mensen ouder worden of als er sprake is van letsel, zorgen ervoor dat de schrijven en gewrichten die de wervels stapelen na verloop van tijd slijten. Dit noemen we degeneratieve schijfziekte.

De degeneratie (achteruitgang of slijtage) van de schijf noemen we spondylose. Bij rugpijn die we alleen kunnen toeschrijven aan degeneratie van de schijven, krijgt men de diagnose degeneratieve schijfaandoeningen. In tegenstelling tot spieren en botten, krijgen schijven zeer weinig circulatie. Zonder voldoende doorbloeding kunnen schijven zichzelf niet herstellen. Met andere woorden: letsel aan schijven zorgt voor permanente schade. Dit kan leiden tot artrose, hernia of een wervelkanaalstenose. De meest voorkomende symptomen van degeneratieve schijfziekte zijn: pijn bij zitten, buigen, tillen of draaien, perioden van hevige pijn die enkele dagen of maanden kan duren, pijn die varieert van zeuren tot uitschakelen, pijn in de onderrug, billen, nek en dijen, gevoelloosheid in de armen en/of benen en/ of zwakte in de beenspieren inclusief hangende voeten.

Waarom stamceltherapie bij degeneratieve schijfziekte?
Conservatieve behandelingen, waarbij degeneratieve schijfziekten worden behandeld met beweging, revalidatieoefeningen, warmte, rust en medicijnen, bieden geen oplossing voor de lange termijn. Een chirurgische behandeling kan wel een oplossing op lange termijn zijn, maar het nadeel daarvan is dat het herstel een jaar of langer kan duren en er ernstige complicaties kunnen optreden. Stamceltherapie laat positieve resultaten zien bij de behandeling van degeneratieve schijfziekten en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Het toedienen van stamcellen:

 • bevordert zelfgenezing;
 • herstelt of vervangt bot- of kraakbeenweefsel;
 • helpt ontstekingen verminderen;
 • moduleert het immuunsysteem;
 • voorkomt extra voortijdige cel- en weefselschade;
 • helpt littekens verminderen;
 • stimuleert de groei van nieuwe bloedvaten en verbetert de bloeddoorstroom.

De behandeling
Voor een effectieve behandeling van een degeneratieve ziekte, gebruiken de medisch specialisten mesenchymale stamcellen (MSC’s) verkregen uit navelstreng- of endometriumweefsel. Deze stamcellen worden toegediend door middel van intra-articulaire injecties. Waarom hebben wij de voorkeur voor stamcellen uit navelstrengweefsel?

 • Navelstreng- en endometriumweefsel bevat tot tien keer meer stamcellen dan beenmerg of eigen vetweefsel.
 • Stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel kunnen in de loop van dagen meerdere keren worden toegediend.
 • Het verkrijgen van deze stamcellen vereist geen chirurgische ingreep, zoals dit wel noodzakelijk is voor het verkrijgen van stamcellen uit eigen vetweefsel of beenmerg. De therapie is daardoor minder ingrijpend en het vermijdt pijn- en herstelklachten verbonden aan een chirurgische ingreep.
 • Stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel hebben immunosuppressoren en immunomodulerende eigenschappen. Dit maakt het gebruik ervan bij iedereen mogelijk zonder afwijzing. Hierdoor is donor-matching niet nodig.
 • Deze stamcellen hebben een groter proliferatievermogen dan volwassen autologe stamcellen. Ze regenereren in een sneller tempo dan lichaamseigen stamcellen. Bovendien zijn stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel jong en zeer adaptief.
 • Deze stamcellen zijn niet beïnvloed door het verouderingsproces of aangetast door milieutoxines.

We maken uw behandeling geheel op maat. Afhankelijk van de medische geschiedenis van de patiënt en de ernst van de symptomen, bepalen we de meest effectieve behandeling. U wordt daarom verzocht om de onderzoeksresultaten van het MRI-onderzoek mee te brengen naar het intakegesprek. Om het gewenste effect te behalen, ontvangt u minimaal 200 miljoen nieuwe stamcellen.

De behandelresultaten
Diverse onderzoeksresultaten laten zien dat de behandeling van degeneratieve schijfziekte door middel van stamceltherapie een succesvolle bijdrage levert aan het verbeteren of stopzetten van de ziektesymptomen. 80% van de patiënten merkt na een stamceltransplantatie vooruitgang en verbetering in mobiliteit en vermindering van ontstekingen en stijfheid. Een behandeling via het Stamcelinstituut zorgt bij een grote groep patiënten voor een betere kwaliteit van leven, zonder pijn en stijfheid in de rug.

Meer informatie over stamceltherapie bij degeneratieve schijfziekte
Bent u op zoek naar een passende behandeling én een lange termijnoplossing bij een degeneratieve schijfziekte? Dan is een stamcelbehandeling mogelijk waardevol voor u. Het Stamcelinstituut vertelt u graag alles over stamceltherapie bij degeneratieve schijfziekten. Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons secretariaat op via 085 130 1929 of stuur een e-mail naar info@stamcelinstituut.nl