Stamceltherapie bij Artrose

In Nederland leven meer dan 1 miljoen mensen met artrose. Hoewel chirurgie vaak de enige behandeling is die een oplossing op de lange termijn kan bieden, gaat deze oplossing gepaard met de mogelijkheid tot ernstige complicaties en een lange hersteltijd. Daarnaast komt niet iedereen in aanmerking voor een operatieve behandeling. Een stamcelbehandeling kan dan wél een uitkomst bieden. Stamceltherapie is relatief snel, geeft minimaal ongemak en is gericht op het verminderen en voorkomen van symptomen op de lange termijn.

Bij het Stamcelinstituut leveren onze professionele medewerkers de hoogste kwaliteit van zorg met behulp van de nieuwste technologieën. U kunt dan ook rekenen op een patiëntvriendelijke en veilige behandeling. Tijdens een stamcelbehandeling brengen we stamcellen direct in op de plaats van het aangetaste weefsel, waar ze dit weefsel op natuurlijke wijze kunnen herstellen. Hierdoor vermindert de afbraak van kraakbeen en wordt er nieuw en stabiel kraakbeen gevormd. Bij een grote groep patiënten leidt dit tot vermindering of zelfs het verdwijnen van de symptomen, met een verbetering van de levenskwaliteit als gevolg.

Wat is artrose?
Artrose is een vorm van reuma in het hele gewricht. Het kraakbeen wordt langzaam dunner, zachter en brokkelig. Hierdoor gaat het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit. De pijn die vervolgens ontstaat, komt door de veranderingen binnen en buiten het gewricht. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels (osteofyten). Vaak ontstaat er een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht, veranderen zenuwen en verzwakken spieren rondom het gewricht. Artrose kenmerkt zich, naast (chronische) pijnklachten, door de volgende symptomen: stijfheid in de gewrichten, zwelling en instabiliteit, verandering in lichaamshouding, krachtverlies, tintelingen en/ of krakende gewrichten.

De kans op artrose neemt toe op hogere leeftijd, maar het komt ook voor bij jongere mensen. Bij overgewicht, blessures, te zwaar sporten, overbelasting of bij aangeboren afwijkingen in het gewricht, lopen mensen vergroot risico op artrose.

Waarom stamceltherapie bij artrose?
De huidige behandeling van artrose richt zich op het verminderen van de ziektesymptomen, maar geneest de onderliggende oorzaak niet. Een operatieve behandeling biedt wel een oplossing voor de lange termijn, maar daarbij kunnen ernstige complicaties optreden en het kan een jaar duren voordat de pijn en de ontsteking verdwenen zijn. Een stamcelbehandeling is een relatief snelle procedure met minimaal ongemak. Binnen vierentwintig uur is een patiënt weer up en running en na één tot twee weken kan een patiënt weer gewoon aan het werk. Tijdens een stamceltransplantatie worden stamcellen direct ingebracht op de plaats van het aangetaste weefsel, waar ze het immuunsysteem onderdrukken, ontstekingen helpen verminderen, weefsel repareren en de groei van bloedvaten stimuleren. Patiënten ervaren vaak een verbetering in hun mobiliteit en een vermindering van ontstekingen en stijfheid. Daarnaast kunnen ze na de stamcelbehandeling pijnvrij deelnemen aan activiteiten die zij leuk vinden.

De behandeling
Voor een effectieve behandeling van artrose, gebruiken de medisch specialisten mesenchymale stamcellen (MSC’s) verkregen uit navelstreng- of endometriumweefsel. Deze stamcellen worden toegediend door middel van intra-articulaire injecties. Waarom gebruiken wij juist deze stamcellen?

  • Navelstreng- en endometriumweefsel bevat tot tien keer meer stamcellen dan beenmerg of eigen vetweefsel.
  • Stamcellen uit navelstreng- of endometriumweefsel kunnen in de loop van dagen meerdere keren worden toegediend.
  • Het verkrijgen van deze stamcellen vereist geen chirurgische ingreep, zoals dit wel noodzakelijk is voor het verkrijgen van stamcellen uit eigen vetweefsel of beenmerg. De therapie is daardoor minder ingrijpend en het vermijdt pijn- en herstelklachten verbonden aan een chirurgische ingreep.
  • Stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel hebben immunosuppressoren en immunomodulerende eigenschappen. Dit maakt het gebruik ervan bij iedereen mogelijk zonder afwijzing. Hierdoor is donor-matching niet nodig.
  • Deze stamcellen hebben een groter proliferatievermogen dan volwassen autologe stamcellen. Ze regenereren in een sneller tempo dan lichaamseigen stamcellen. Bovendien zijn stamcellen uit navelstreng- en endometriumweefsel jong en zeer adaptief.
  • Deze stamcellen zijn niet beïnvloed door het verouderingsproces of aangetast door milieutoxines.

We maken uw behandeling geheel op maat. Afhankelijk van de medische geschiedenis van de patiënt en de ernst van de symptomen, bepalen we de meest effectieve behandeling. U wordt daarom verzocht om de onderzoeksresultaten van het MRI-onderzoek mee te brengen naar het intakegesprek. Om het gewenste effect te behalen, ontvangt u minimaal 200 miljoen nieuwe stamcellen.

De behandelresultaten
Bij een grote groep patiënten zien we dat symptomen verminderen of zelfs verdwijnen na een stamcelbehandeling van artrose. 80% van de patiënten die kiest voor een behandeling via het Stamcelinstituut, merkt verbetering en vooruitgang. In veel gevallen herstellen de beschadigingen, vermindert de afbraak van kraakbeen en wordt er nieuw en stabiel kraakbeen gevormd als gevolg van de stamceltransplantatie. Er bestaat zelfs een kans op volledige genezing.

Meer informatie over stamceltherapie bij artrose
Wilt u graag een oplossing voor artrose, maar komt u niet in aanmerking voor een chirurgische ingreep? Of ziet u op tegen de nadelige gevolgen van een chirurgische ingreep bij artrose? Dan is stamceltherapie wellicht een oplossing voor u. Hoe stamceltherapie kan bijdragen aan het verminderen en voorkomen van uw ziektesymptomen, vertellen onze specialisten u wanneer u contact opneemt met ons secretariaat via 085 130 1929. Natuurlijk kunt u ook mailen naar info@stamcelinstituut.nl voor meer informatie over dit onderwerp. Wij beantwoorden graag al uw vragen.